BMW Sport Display Calibration

BMW koji ima sportske merne uređaje na centralnom modularnom displeju sa HP/NM, sada takođe može automatski da se kalibriše kako bi odgovarao novim podešenim softverskim vrednostima. Krajnji kupci će sada moći da vide da li je njihov automobil zaista podešen proverom novih vrednosti na sportskim meračima.

Pops & Bangs

Kada ubrzavate, iz izduvnih gasova nastaju divni urlajući zvuci na koje smo svi navikli. Međutim, kada usporite, zvuk nestaje zajedno sa brzinom. Pop & bang podešavanje čini usporavanje još boljim od ubrzanja. Dok podižete nogu sa leptira za gas, izduvni gas počinje da puca, pucketa i klokoće, što dodaje puno zabave i karaktera voznim segmentima koji su nekada bili bez ikakvog zadovoljstva. Slično tome, ako imate instaliranu pop & bang datoteku za podešavanje, kada menjate brzinu, više nećete doživeti samo pad zvuka kada prebacite nagore. Svaku smenu možete da označite glasnom eksplozijom. Pored zvučne koristi, pop & bang ima i prednost u performansama. Dalje smanjuje ili u potpunosti uklanja turbo zaostajanje nakon usporavanja. Međutim, pop & bang mogu stvoriti probleme vašem motoru i izduvnim gasovima, tako da biste trebali biti svesni opasnosti i osigurati da ih držite na sigurnom nivou.

Launch Control

Koliko puta smo u našim vozačkim počecima naglo startovali automobilom kako bi osetili adrenalin prilikom ubrzanja od 0 do 100 kilometara na sat? Iako je podatak o samom ubrzanju u načelu manje bitan od međuubrzanja modernog automobila jer skupoceni automobili imaju sve više takvih gadgeta. Launch Control ili sistem kontrole startovanja zapravo jeste elektronski sistem koji objedinjuje rad ESP-a, diferencijala s ograničenim proklizavanjem, ASR sistema za kontrolu proklizavanja pogonskih kotača, menjača, te ubrizgavanja goriva. Ovaj sistem se kombinuje sa sekvencijalnim, ali i manualnim menjačima. Između ostalog, uloga Launch Controla je kontrolisana zaštita komponenti automobila prilikom maksimalnih napora. Budući da moderni motori razvijaju 300, 400 i više njutnmetara eventualna greška u izmenama brzina prilikom iskorištavanja maksimalne snage i momenta bila bi pogubna za prenosni mehanizam.

Kako sistem funkcioniše?

Pre svega, kod većine modela aktiviranjem prekidača Launch Control deaktivira se ESP. Kod sekvencijalnih menjača držanjem pritiska na kočnicu i istovremeno na papučicu gasa u mirovanju omogućuje se motoru da se zavrti do maksimalnih sigurnih okretaja. Otpuštanjem kočnice automobil jurne no bez velikog crnog potpisa, menjajući brzine pri visokim, ali sigurnim okretajima. Kod automobila s manualnim menjačem elektronika ne dopušta startovanje sa maksimalnim okretajima prvenstveno radi zaštite menjača. Takođe, prilikom izmjene iz prve u drugu brzinu eventualno koriguje okretaje kako bi se sačuvao prenos. Kod većine automobila Launch Control prestaje s delovanjem iznad 100 km/h. Neki od automobila koji imaju Launch Control su Renault Clio 1.6 RS TCe, Dodge Challenger SRT 5.7 i 6.1, Dodge Charger SRT 6.1, BMW M modeli, Porsche 911 i Cayman, Buggati Veyron... Dakle, svi super automobili današnjice! Uz pomoć Launch Controla Dodgeovi modeli od 0 do 100 km/h ubrzavaju u svega 4,2 do 5,3 sekundi zavisno o modelu. Dakle, gotovo kao dragster!

Hot Start Fix

Problem koji je gotovo neizbezan kod 1.9 i 2.0 PD TDI motora. Radi se o tome da motor normalno startuje kada je hladan, a kada se zagreje vergla duze vremena. Taj problem moze prouzrokovati štetu na akumulatoru i alnaseru.

MAF Delete

MAF off odjavljivanje MAF (mass air flow) senzora se obično koristi kada se mapira neki motor sa mnogo mehaničkih prepravki i kada je potrebno da MAP (manifold absolute pressure) senzor bude dominantan. Za civilna vozila ovo obično nije preporuka.

RPM Limit Increase

Prilagođavanje ograničenja obrtaja Ograničitelji broja obrtaja su postavljeni na mesto kako bi zaštitili motor i pogon od prekomernih brzina, međutim neki ograničavači obrtaja postavljeni su vrlo nisko i mogu se sigurno povećati kako bi se proširio korisni opseg obrtaja motora. Ograničenja broja obrtaja u minuti mogu se podesiti i na benzinskim i na dizel vozilima.

Pored toga nudimo i:

· Immo Off - Gasenje imobilajzera
· Kickdown Deactivation - Kickdown iskljucivanje
· NOx Off
· Cold Start Noise Reduction
· Start/Stop Disable