Instalacija i ažuriranje GPS mapa za GPS navigacije je nekada bio vrlo mukotrpan i spor proces koji je poprilično koštao. Još uvek to nije potpuno automatizovan proces, pa tako uvek naiđemo na neke dosadne prepreke kako bismo imali GPS mape najsvežijeg datuma na našim navigacionim uređajima.

Softverski servis navigacija obuhvata otključavanje navigacionih uređaja, reprogramiranje originalnog navigacionog softvera, instalacija i ažuriranje najnovijih navigacionih GPS mapa, fleširanje i oporavak originalnog fabričkog firmwera odnosno osnovnog operativnog sistema navigacionog uređaja.

Softverski servis navigacija se obavlja na portabl GPS navigacijama, fabričkim auto navigacijama i android smartfonovima i tabletima.

Fabrička auto navigacija – Navigacioni softver i GPS Mape

Fabrička auto navigacija, kao i bilo koji drugi navigacioni sistem je dobar koliko su mu dobri navigacioni softver i GPS Mape koje poseduje. Jedan od najvažnijih aspekata pri kupovini fabričke auto navigacije je upravo navigacioni softver i mesto skladištenja GPS mapa.

Najveći broj integrisanih auto navigacija GPS mape skladišti na DVD disku koji se dobija uz automobil. Pošto se putevi i saobraćajnice dinamično menjaju takvi diskovi zastare veće posle par meseci od kupovine.

Cene novih DVD diskova sa najnovijim GPS mapama obično nisu male i kreću se od nekih 50e-150e. Pre kupovine fabričke auto navigacije obavezno se informišite o ceni i dostupnosti GPS mapa za vaš region kao i gde ih možete nabaviti.

Fabrička auto navigacija – Osnovne karakteristike

Najveći broj novijih modela fabričkih auto navigacija, navigacioni softver i GPS mape skladišti na hard disku (HDD). Prednost ovog načina je veća brzina u radu i bolji odaziv sistema. Međutim i ovakav način skladištenja GPS mapa će vam posle izvesnog vremena “ubajatiti” mapu i ona će pšostati zastarela.

Opet se morate obratiti vašem dileru i nabaviti najnoviji DVD sa najnovijim GPS mapama za vašeg ljubimca.

Najnoviji auto navigacioni sistemi kao što je Fordov My Ford Touch navigacioni sistem, poseduju mogućnost skladištenja GPS mapa na SD memorijskoj kartici.

Ovaj navigacioni sistem vam omogućava dodavanje najnovijih GPS mapa nakon kupovine vozila. Jednostavno odaberete region za koji vam trebaju GPS mape i ubacite SD karticu u centralni deo konzole.

Na kartici se pored najnovijih mapa nalazi i najnovija verzija navigacionog softvera.